Ο Δρ Melvin Vopson, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, υποστηρίζει ότι το σύμπαν ενδέχεται να λειτουργεί σαν ένας τεράστιος ψηφιακός υπολογιστής. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, ακόμη και η ίδια η βαρύτητα ίσως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός «συμπίεσης δεδομένων» – όπως ακριβώς συμβαίνει σε ένα αρχείο zip στον υπολογιστή.
ΒΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ
Στη μελέτη του, ο καθηγητής παρουσιάζει μια τολμηρή θεωρία: ότι η φυσική έλξη – αυτή που κρατά τα αντικείμενα στη Γη ή ρυθμίζει την κίνηση των γαλαξιών – είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος με τον οποίο το σύμπαν οργανώνει και μειώνει την πληροφορία που περιέχει. Με πιο απλά λόγια, η βαρύτητα μπορεί να είναι η "ψηφιακή υπογραφή" ενός προγραμματισμένου κόσμου.
Η θεωρία αυτή στηρίζεται στην έννοια της «πληροφοριακής εντροπίας» και εισάγει ένα νέο φυσικό νόμο, τον «δεύτερο νόμο της δυναμικής της πληροφορίας», σύμφωνα με τον οποίο τα συστήματα τείνουν όχι προς την αταξία, όπως υποστηρίζει η θερμοδυναμική, αλλά προς τη βελτιστοποίηση και την οργάνωση.
Ο Vopson πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος πως η πληροφορία – τα βασικά ψηφιακά bits – έχει μάζα και ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σωματίδιο στο σύμπαν φέρει πληροφορία με φυσικές ιδιότητες, όπως το DNA μεταφέρει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα.
Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε δεν μιλάμε απλώς για μια θεωρητική άσκηση, αλλά για μια ριζικά διαφορετική ερμηνεία της πραγματικότητας. Η εργασία του Vopson ενισχύει την ευρύτερη συζήτηση που έχει πάρει δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια – με προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ να εκφράζουν ανοιχτά την πεποίθησή τους ότι είναι πιθανότερο να ζούμε σε προσομοίωση, παρά σε ένα «πραγματικό» σύμπαν.
Αν και η θεωρία αυτή παραμένει αμφιλεγόμενη και βρίσκεται στα όρια μεταξύ επιστήμης και φιλοσοφίας, θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Αν η πληροφορία είναι θεμελιώδης μονάδα του σύμπαντος – με βάρος, ενέργεια και ρόλο στη δομή της πραγματικότητας – μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε όσα πιστεύαμε για τη φύση της ύπαρξης;
Μια προσομοίωση ή όχι, το βέβαιο είναι ότι η θεωρία του καθηγητή Vopson ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη του κόσμου – και ίσως στηρίζεται σε κάτι πολύ πιο απτό από την επιστημονική φαντασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όροι Χρήσης για Σχόλια Χρηστών
Στον παρόντα ιστότοπο ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Η δυνατότητα υποβολής σχολίων είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες που συνδέονται μέσω του προσωπικού τους Google λογαριασμού. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε έναν ποιοτικό και πολιτισμένο χώρο συζήτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε χωρίς προειδοποίηση οποιοδήποτε σχόλιο:
είναι προσβλητικό, υβριστικό ή ειρωνικό,
παραβιάζει την ευπρέπεια ή τους κανόνες του δημοσίου διαλόγου,
στοχεύει στην προσωπική επίθεση τρίτων ή του ιστότοπου,
δεν συνάδει με τη θεματολογία και το πνεύμα της κοινότητας μας.
Ο διαχειριστής και η ομάδα σύνταξης δεν φέρουν ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται από τους χρήστες. Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις προσωπικές απόψεις των συντακτών τους.
Με την ανάρτηση σχολίου στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.